Dinsdag 4 april organiseerde De Jong Accounts en Adviseurs de eerste kennissessie in de reeks rondom het thema ‘De toekomst van het familiebedrijf’. Een kennissessie speciaal voor familiebedrijven in het MKB, waarbij we ingingen op het toekomstplan van de ondernemer en zijn onderneming.

Het doel van deze eerste bijeenkomst was om onze relaties inzicht te geven in wat er zoal komt kijken bij de overdracht van een familiebedrijf. De hoofdboodschap van de middag: het tijdig maken van een goed plan is van groot belang  voor de toekomst van de ondernemer en zijn onderneming. Het ging daarbij niet om specifiek de vakinhoudelijke kennis, maar juist om het delen van ervaringen en inzichten uit de praktijk.

Het toekomstplan van de ondernemer en zijn onderneming
Er gebeurt veel bij familiebedrijven in het MKB op dit moment. Economisch gaat het doorgaans goed maar er zijn ook uitdagingen. Werven van personeel, beheersbaar houden van de organisatie, veranderende vraag vanuit de markt en druk op levering van diensten en goederen zijn hiervan voorbeelden. Niet alleen in de onderneming zelf, ook de ondernemer heeft te maken met verschillende uitdagingen. Ondernemers zijn zich steeds meer bewust van hun eigen (financiële) toekomst. Voor dat laatste is het minstens net zo belangrijk om een goed plan te maken en dit plan ook uit te voeren. Als ondernemer in een familiebedrijf moet je ervoor zorgen dat jouw onderneming klaar is voor de toekomst, maar ook dat jij als persoon een duidelijk plan hebt waar jij tijdig jouw familie c.q. potentiële opvolgers bij betrekt én uitvoering aan geeft.

Het belangrijkste kenmerk van een familiebedrijf is dat de continuïteit voor de toekomst geborgd wordt. Voor de onderneming, de ondernemer én de potentiële opvolgers. Dat is het succes van het familiebedrijf; de lange termijnvisie.

Bij De Jong hebben we een specifieke aanpak om onze klanten een heldere beschrijving te geven van hun plan voor de toekomst: het Toekomstplan.

Meer over deze aanpak lees je hier.