Als bedrijfseigenaar in het MKB ben je continu op zoek naar manieren om je organisatie te laten groeien en te onderscheiden van de concurrentie. Terwijl je druk bezig bent met het ontwikkelen van diensten en producten, de marketing en klanttevredenheid, zou HR weleens jouw geheime troef kunnen zijn om je business en concurrentiepositie te versterken. Ja, je hoort het goed! Die afdeling waarvan je dacht dat het alleen om salarisadministratie ging, heeft veel meer te bieden!

De bijdrage van HR aan de business
HR staat voor Human Resources, maar het is veel meer dan alleen de mensen binnen de organisatie. HR is namelijk een strategische functie in de organisatie die zich richt op het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent. En laat talent nu net het verschil maken tussen een doorsnee bedrijf en jouw bedrijf.

Wanneer je HR op de juiste manier inzet, heeft dat een positieve invloed op alle aspecten van de organisatie. Allereerst helpt HR bij het vinden van de juiste mensen voor jouw team, ook in deze krappe arbeidsmarkt. Want ja, er is krapte en juist dan is strategisch denken essentieel. HR is de matchmaker die ervoor zorgt dat je de juiste persoon op de juiste plek hebt (en houdt). Met de juiste mensen aan boord, kun je rekenen op verbeterde productiviteit, groei en onderscheidend vermogen.

Concurrentievoordeel door HR
Nu vraag je je misschien af: “Hoe kan HR bijdragen aan mijn concurrentiepositie?” Welnu, een sterke en gezonde HR-afdeling maakt een wereld van verschil. Ten eerste, talent trekt talent aan. Wanneer je bekend staat als een bedrijf dat goed zorgt voor zijn medewerkers, geeft dat je een voorsprong in het aantrekken van de beste mensen in de markt.

Een andere troef die HR in handen heeft, is employee branding. Het bouwen van een sterk werkgeversmerk maakt je organisatie aantrekkelijker voor zowel potentiële werknemers als klanten. Als je medewerkers trots zijn op waar ze werken, zullen ze dit graag delen met anderen. Zo word je niet alleen een gewilde werkgever, maar ook een geliefd merk.

De inrichting van HR
Het is belangrijk om te begrijpen dat HR meer is dan alleen een afdeling binnen je bedrijf. Het is een filosofie die door de hele organisatie moet worden omarmd. Begin dus bij het creëren van een HR-strategie die aansluit op de doelen van je bedrijf.

Zorg ervoor dat je HR-medewerker niet alleen administratief bezig is, maar ook een strategische rol speelt. Hij/zij moet nauw samenwerken met het management om de bedrijfsdoelstellingen te begrijpen en te vertalen naar HR-initiatieven. Met een strategische aanpak kan HR proactief inspelen op de behoeften van je bedrijf en anticiperen op toekomstige uitdagingen.

Door te investeren in HR, je mensen en een strategische HR-aanpak te hanteren, kun je een aantrekkelijke werkgever worden en je concurrentiepositie versterken. HR is geen kostenpost, maar een waardevolle investering voor de toekomst van je bedrijf.

Maar hoe doe je dit allemaal dan hoor ik je denken? In een volgend artikel schrijf ik daar meer over.

Door: Gijs Outmaijer

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je hierover verder praten? Neem dan contact op met Gijs Outmaijer van Qapitaal.