Forse prijsstijging vervoer

Snelweg

De kilometervergoeding is voor het laatst in 2006 verhoogd, van € 0,18 naar € 0,19 per km. Uit cijfers blijkt dat de kosten van vervoer sindsdien fors zijn gestegen. Zo is alleen al de benzineprijs sinds 2010 met bijna 20% gestegen. Daarom is de verhoging van de onbelaste vergoeding gerechtvaardigd, aldus het kabinet.

Verdere verhoging in 2024

De onbelaste kilometervergoeding wordt in 2024 verder verhoogd naar € 0,22 per km.

Keuze werkgever

Het is de keuze van de werkgever om wel of geen reiskosten te vergoeden. Hiervoor geldt geen verplichting. Dit kan anders zijn als de werkgever gebonden is aan bepaalde afspraken, zoals een cao, waarin de verplichting tot een reiskostenvergoeding is opgenomen. 

Werkgevers zijn in beginsel ook niet verplicht hun bestaande reiskostenvergoeding te verhogen naar € 0,21 per km. 

Meerdere via werkkostenregeling

Het bedrag van € 0,21 per kilometer is geen absoluut maximum. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om meer te vergoeden. Bijvoorbeeld als werknemers ondanks de vergoeding van € 0,21 tekortkomen. Het bedrag boven € 0,21 is dan wel belast. Werkgevers kunnen dit in beginsel ook onderbrengen in de werkkostenregeling. Op die manier blijft de vergoeding voor de werknemer onbelast. Wel moet de werkgever 80% belasting betalen als hij binnen de werkkostenregeling de vrije ruimte overschrijdt.

Tip! De vrije ruimte in de werkkostenregeling wordt volgens de nieuwe belastingplannen per 1 januari 2023 verruimd van 1,7 naar 1,92% over de eerste € 400.000 van de loonsom.

Doorwerking

De onbelaste kilometervergoeding werkt fiscaal ook verder door. Zo kunnen ondernemers en resultaatgenieters voor zakelijke reiskosten ook de genoemde bedragen in aftrek brengen. 

Tevens wordt de aftrek van specifieke zorgkosten voor reiskosten in verband met ziekenbezoek verhoogd naar € 0,21 per km, evenals de aftrek voor weekenduitgaven inzake gehandicapten en de giftenaftrek als een vrijwilliger afziet van zijn reiskostenvergoeding.

Let op! Het voorstel om de kilometervergoeding te verhogen, moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.